” Futbol asla sadece futbol değildir, o öyle bir işlevi olabilecek güçtür ki , ancak o gücü anlayabilecek duyarlı, olgun yandaşlar ve sporcularla doğru ve etkin olabilecek, bu özelliklerini toplumsal fayda unsuru olarak da kullanabilecektir.Futbol da ” Savaşa Hayır” demelidir, diyebilmelidir ve dediğinin arkasında durmalıdır.Mücadelesini sahada bırakırken , ebedi dostluğunu barışın uğrunda saha dışına taşıyabilmelidir.Hemde onu bu yolda baltalamaya çalışan birçok düşmana rağmen.Futbol bir güzelliktir.Güzellikleri çirkin kılmak için gösterilen çabaların bir parçası olmayan futbol sever sayısının ve etkinliğinin artması dileğiyle bu yazımı statlardan ” Savaşa Hayır” diye haykırmış tüm sporseverlere ithaf ediyorum."

Simon Kuper

23 Nisan 2010 Cuma

Roma-Lazio



Geçtiğimiz günlerde yine bir Roma-Lazio derbisi vardı.Her zamanki gibi maçtan sonra olaylar çıktı ve her zamanki gibi baş kahraman yine Totti'ydi.Totti , 16. sırada bulunan ve düşme hattıyla arasında yalnızca 3 puan bulunan Lazio'ya gönderme yaparak , Lazio taraftarlarına "kümeye" işareti yapınca doğal olarak Lazio taraftarları ve futbolcuları çılgına döndü.Aslında Mert Aydın'ın da dediği gibi bu hareket , Totti'nin Lazio derbilerinde yaptığı diğer hareketlere göre daha soft kaldı.Bu arada tabii beklendiği üzere saha içide karıştı.




İtalya’da bir söz vardır: “Bütün Laziolular faşist değildir, ama bütün faşistler Lazioludur” diye. Buna karşılık Romalılar da komünist olarak bilinir.İtalyan Mussolini'nin Lazio takımı üzerinde zamanında çok etkisi olmuştur.Ki zaten Lazio taraftarlarının büyük bölümü halen daha Faşizmi desteklerler.Somali asıllı zenci Liverani'nin takıma gelmesinden sonra isyan eden Lazio'lu taraftarlar isyanın dozunu artırıp Liverani'nin evini bile bombalamışlardır.Ayrıca Lazio'nun adeta taptığı futbolcu Paolo Di Canio "ırkçı değilim,faşistim" sözleriyle tanınır.İtalya'da birçok kulüp Nazileri çağrıştırdığı için isminin önünden "SS" yazısını kaldırmıştır , ancak içlerinde Lazio'nun da bulunduğu birkaç kulüp(bir diğeride taraftarlarına hayran olduğum SS Cavese 1919) bunu reddetmiştir.

1979’daki derbide Vincenzo Paparelli adlı bir Lazio taraftarı, Roma tribünlerinden atılan meşaleyle öldü. Bu olay düşmanlığı iyice körükledi.2004'te ise saha dışında bir Roma taraftarı polis tarafından öldürülünce 3 Roma taraftar temsilcisi sahaya inerek Totti'yi maçın ertelenmesi konusunda tehdit etmiştir ve maçda tatil edilmiştir.



Peki hiç ortak yönleri yok mudur bu iki kulübün ve taraftarın , tabiki var ; Roma polisi.Eğer Roma polisi 2 taraftan birine saldırmaya kalkarsa iki taraf birleşir ve polise karşı koyar.

Şimdide bir kaç Roma Lazio maçı :

Lazio 3-3 Roma 29 Kasım 1998

Lazio'nun 1 puanla şampiyonluğu Milan'a kaptırdığı sezon.25. dakikada Roma Delvecchio'nun golüyle öne geçer.Ancak daha sonra Lazio kendine gelir ve maça ağırlığını koyar.Fırtına gibi esen Lazio 28. ve 56. dakika Roberto Mancini'nin , 69. dakikada Salas'ın golüyle 3-1 öne geçer.72'de Roma'dan Petruzzi kırmızı kart görünce Lazio taraftarı zafer şarkıları söylemeye başlar ama maç henüz bitmemiştir.78'de Di Francesco , 82'de Totti attıkları gollerle , 10 kişilik Roma'nın Lazio deplasmanından 1 puanla dönmesini sağlar.

Roma 3-1 Lazio 11 Nisan 1999

3-3 lük maçla aynı sezon.Lazio ligde ilk yarıyı 7 puan önde lider kapatmıştır.2. yarıda beklenmedik sonuçlar alarak Milan'ın 1 puan gerisine düşer , bu , Roma derbisini daha önemli kılar.Ancak Roma maça hızlı başlar ve 13. dakikada Delvecchio'nun golü gelir.Delvecchio 43'te ağları tekrardan sarsar ve ilk yarı 2-0 biter.Lazio şampiyonluğa yürümek için 2. yarı baskı kurar , bunun sonucu olarak 79'da Vieri'nin golü gelir , bu gol tatarftarlarını umutlandırsada 90. dakikada Totti golü atar ve Lazio tribünlerine koşarak şimdi efsaneleşen "Vi ho purgato ancora"(Sizi yine alt ettim) yazılı tişörtünü gösterir.




Lazio 1-5 Roma 10 Mart 2002

Bu kezde Roma'nın 1 puanla liderle kaçırdığı bir sezon.Henüz ilk yarıda Montella hat-trick yapar , 2. yarıda Lazio Stankovic ile umutlansada Montella ve Totti attıkları gollerle maçın skorunu ilan eder.Bu skor Lazio'nun kendi sahasında Roma'ya karşı aldığı en büyük yenilgidir ve Montella attığı 4 golle Roma-Lazio derbileri tarihinde "Bir maçta en çok gol atan oyuncu" ünvanını ele geçirir.

Lazio 3-1 Roma 6 Ocak 2005

2 takımında ligi orta sıralarda bitirdiği bir sezon.Maçı ilginç kılan ise Lazio efsanesi , taraftarların segilisi ,faşist yıldız Di Canio'nun attığı golden sonra verdiği Nazi selamıdır.Maçta Roma Cassano'nun golüyle öne geçer ancak Lazio Di Canio,Cesar ve Rocchi'nin golleriyle maçı 3-1 kazanır.



Lazio 3-0 Roma 10 Aralık 2006

Juentus'un küme düşürüldüğü , Milan'ın 8 , Lazio'nun 3 , Fiorentina'ın 15 puanının silindiği sezon.Roma ligi 2. sırada Lazio 3. sırada bitirmişti.Bu maçın özelliği ise Lazio'nun derbi tarihinde aldığı en farklı sonuç olması(Roma'nın en farklı galibiyeti 5-0).Lazio adına golleri Ledesma,Oddo ve Mutarelli atmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder