” Futbol asla sadece futbol değildir, o öyle bir işlevi olabilecek güçtür ki , ancak o gücü anlayabilecek duyarlı, olgun yandaşlar ve sporcularla doğru ve etkin olabilecek, bu özelliklerini toplumsal fayda unsuru olarak da kullanabilecektir.Futbol da ” Savaşa Hayır” demelidir, diyebilmelidir ve dediğinin arkasında durmalıdır.Mücadelesini sahada bırakırken , ebedi dostluğunu barışın uğrunda saha dışına taşıyabilmelidir.Hemde onu bu yolda baltalamaya çalışan birçok düşmana rağmen.Futbol bir güzelliktir.Güzellikleri çirkin kılmak için gösterilen çabaların bir parçası olmayan futbol sever sayısının ve etkinliğinin artması dileğiyle bu yazımı statlardan ” Savaşa Hayır” diye haykırmış tüm sporseverlere ithaf ediyorum."

Simon Kuper

30 Temmuz 2011 Cumartesi

2014 Dünya Kupası Elemeleri



Rio de Janeiro'da yapılan kura çekiminde 2014 Dünya Kupası için rakiplerimiz belli oldu. Türkiye D grubunda Hollanda, Macaristan, Romanya, Estonya ve Andorra'yla mücadele edecek.

Dünya Kupası'na Avrupa elemelerinden gelen 13 takım katılacak. Takımlar 9 grupta mücadele edecek ve grupların 8'inde 6, birinde 5 takım yer alacak. Takımlar birbirleriyle biri kendi sahasında biri deplasmanda olmak üzere 2 kez karşılaşacak. 9 grubu ilk sırada tamamlayacak takımlar Dünya Kupası'na katılma hakkı kazanacak. Gruplarını 2. sırada tamamlayan takımlardan en iyi 8'i play-off turuna kalacak ve bu 8 takımdan 4'ü de Dünya Kupası bileti alacak. Gruplarda eleme maçları 7 Eylül 2012 - 15 Ekim 2013 tarihleri arasında oynanacak.

Rakiplerimizi incelemek gerekirse;

Hollanda: Bert van Marwijk yönetimindeki Hollanda son Dünya Kupası'nda finalde İspanya'ya uzatmalarda yenilerek 2.likle yetinmişti. Özellikle hücum oyuncuları bakımından dikkat edilmesi gereken bir takım. Robben, Sneijder, Van der Vaart, van Persie, Kuyt, Huntelaar, Nistelrooy... Liste uzadı ama Hollanda'nın muhteşem hücumcuları henüz bitmedi. Orta sahada de Jong gibi bir kasapları ve Van Bommel gibi bir tecrübeleri var. Savunmada Mathijsen-Heitinga ikilisi gayet başarılı ve kale de Stekelenburg gibi bir eldivenle güvende. Zaten çok tartışmaya gerek yok Hollanda'yı ancak ben kendi sahamızdaki maçtan puan çıkartacağamız görüşündeyim.

Beklenen puan: 1

Macaristan: Sandor Egarvari yönetiminde 11 maçta 7 galibiyeti ve 4 mağlubiyeti bulunan Macaristan'ın elbetteki Puskas'lı zamanlardan geriye kalan bir kısımları yok. Bir zamanlar Malatyaspor ve Erciyesspor'da da forma giyen Toth Balasz halen daha zaman zaman kadroya çağırılmakta. Hücum hatlarında onları yıllardır taşıyan bir Imre Szabics vardı ancak son dönemlerde ona da bir alternatif bulma arayışı içerisindeler. Gergely Rudolf ve Adam Szalai bu yönde kadroya dahil edilen genç, etkili ve dikkat edilmesi gereken oyuncular.

Ancak bizim asıl dikkat etmemiz gereken ise bu tek forvetin arkasındaki üçlü. Ki bu üçlü Zoltan Gera-Tamas Hajnal-Dzsudzsak-Koman rotasyonundan oluşuyor. Dzsudzsak ve Koman hızlı ve etkili iki kanat oyuncusu ve Gera takımın beyni görevinde. Bu bölgede en az iki oyuncuyu kiliyleyebilirsek Macaristan'ı da durdurmuş oluruz.

Savunmalarında Roland Juhazs güçlü bir stoper ama yavaş. Burak karşısında etkisiz kalır. Kadroya yalnızca 1 kez çağırılsa da Newcastle'da forma giyen Tamas Kadar defansta beğendiğim bir Macar oyuncu.

Beklenen puan: 4

Romanya: Her zaman için ortalama bir kadrosu da olsa Romanya hiç bir zaman turnuvalarda başarılı bir ülke olamamıştır. Gabriel Tamas ve Bogdan Stancu gibi tanıdık isimlere sahip Romanya'nın defansında Chivu, Goian, Rat gibi tecrübeli oyuncular bulunuyor.

Asıl sıkıntıları orta sahada. Banel Nicolita dışında üst düzey, iyi bir orta sahaları yok. Romanya'ya karşı oynarken orta sahayı kalabalık tutup ele geçirmek, kolay ve maçı kazanmak adına bir hamle olabilir.

Mutu-Marica ikilisi etkili bir ikili ancak orta sahadan gerekli desteği alamıyorlar. Mutu'nun Hagi'yi yakalamasına yalnızca 3 gol kaldı. Bu ikiliye de her ne olursa olsun dikkat etmek gerek.

Beklenen puan: 4

Estonya: Son elemelerde bizi zorlamış hatta puan da almışlardı. Ancak bu kez farklı olacağı düşüncesindeyim. Tarmo Kink, Andres Oper ve Lindpere tanınmış ender bir kaç oyuncularından. Bir nesil yakaladılar ve kendilerini az da olsa ileri götürdüler ancak şu anda neslin yaşlanmasıyla zorunlu kabuk değişimindeler. Rahat bir rakip oldukları kanaatindeyim.

Beklenen puan: 6

Andorra: Grubun averaj takımı. En golcü oyuncuları 7 golle Lima, bir defans oyuncu ve hala aktif olarak oynamakta.. Fazla söze gerek yok...

Beklenen puan: 6


Beklenen toplam puan: 21

Bu beklediğim en az puan. Performansımıza göre, 23, 25 hatta 27 bile olabilir. Ancak şu en kötü ihtimallere göre bile 2. olarak play-offlara kalmamız gerekiyor. İyi bir kura çektik. Play-off'ta da dişimize göre bir rakip gelirse uykusuz geceler bizleri bekliyor...

0 yorum:

Yorum Gönder