” Futbol asla sadece futbol değildir, o öyle bir işlevi olabilecek güçtür ki , ancak o gücü anlayabilecek duyarlı, olgun yandaşlar ve sporcularla doğru ve etkin olabilecek, bu özelliklerini toplumsal fayda unsuru olarak da kullanabilecektir.Futbol da ” Savaşa Hayır” demelidir, diyebilmelidir ve dediğinin arkasında durmalıdır.Mücadelesini sahada bırakırken , ebedi dostluğunu barışın uğrunda saha dışına taşıyabilmelidir.Hemde onu bu yolda baltalamaya çalışan birçok düşmana rağmen.Futbol bir güzelliktir.Güzellikleri çirkin kılmak için gösterilen çabaların bir parçası olmayan futbol sever sayısının ve etkinliğinin artması dileğiyle bu yazımı statlardan ” Savaşa Hayır” diye haykırmış tüm sporseverlere ithaf ediyorum."

Simon Kuper

20 Ağustos 2010 Cuma

Paok-Fenerbahçe



Bu öyle bir maçtı ki kuralar ilk çekildiği andan itibaren iki tarafın seyircilerini de heyecanlandırmıştı.Paoklular kendi deyimleriyle kendi şehirlerinden bir takımla , Fenerbahçe ise yıllar sonra bir başka Yunan takımıyla karşılaşacaktı.

Tabi ki günler önce forum sitelerinde ve facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde küfürleşmeler yaşandı.Ancak maç günü Paoklular biraz değil fazlasıyla ileri gitti.Paokun taraftar grubunun bulunduğu Gate 'den bir kaç kişi "güvenlik" tişörtü giyerek taraftarlarımızı aradı.Bir çok Türk bayrağını içeri almadılar.Atatürk pankartını siyasal içerik sayarak stada sokmadılar.Dahada ileriye giderek oruçlu olan taraftarlarımızın yanlarında getirdikleri erzaklara el koyma çalıştılar.




Günlerdir sosyal paylaşım sitelerinde süregelen bir Paok-Beşiktaş kardeşliği var.Nedenini henüz anlamamakla birlikte maç için Paok sitelerine baktığım zaman gördüklerimle daha büyük bir hayal kırıklığına uğradım.Paok taraftarları Beşiktaşlıları Anti-Kemalizmci olarak tanımlıyorlardı.Umarım Beşiktaşlılar bunu ve bir üstteki paragrafı da dikkate alarak bu kardeşlik meselesini bir kez daha düşünür.

Maça gelecek olursak , Fenerbahçe bir deplasman takımı maça nasıl başlaması gerekirse öyle başladı.Ama Paok birazda şansının yardımıyla golü buldu ve Fenerbahçe'de ipler koptu.Kimse bilinçli bir iş yapmıyordu neredeyse.İlk yarının son dakikasında Gökhan o topu çizgiden çıkarmasa , belki de ben buraya farklı şeyler yazarak başlayacaktım.

İkinci yarıda ise Semih-Niang değişikliği vardı.Niang çok önemli bir silah , sırtı dönük top alabiliyor ve iyi duvar olabiliyor , son vuruşları iyi , hızı fena değil , kafa toplarında etkili , topsuz alanda rakibi yoran , kendine ve takım arkadaşlarına alan yaratabilen bir oyuncu.Bence son yıllarda Türkiye'ye gelen en iyi forvetlerden biri belki de en iyisi.

Kırmızı karta kadar iyi bir oyun sergiledi Fenerbahçe ama ne olduysa karttan sonra oldu.Rakibin eksik kalması avantaj yerine dezavantaj oldu Fenerbahçe adına.Rakip kapandı ve Fenerbahçe bir türlü açamadı , son dakikalarda bireysel hatalardan kaynaklanan iki takımın karşılıklı pozisyonu vardı , onun dışında Fenerbahçe sadece top çevirdi.




Peki Fenerbahçe neden rakibi açmadı ;

1) Fenerbahçe'nin sol kanadı hiç çalışmadı , Caner neredeyse "0" katkıyla oynadı.Santos da tek başına varlık gösteremedi.Mehmet-Gökhan sağdan gitmeye çalıştı , ama tek kanat işleyince rakip kendi sol kanadına önlem aldı , Mehmet de içeriye girmeye başlayınca , alan daraldı , dolayısıyla rakibi açmak zorlaştı.

2) Orta sahada Cristian-Selçuk ikilisi çok top yapacak bir ikili değil.Bence Aykut Kocamanın maçtaki en büyük hatası buydu.Takımın ortasındaki yani oyun kuracak oyunculara bakarsak :

Lugano-İlhan-Cristian-Selçuk-Alex

Lugano topu ne kadar az ayağında tutarsa o kadar iyi.
İlhan'ın tekniği yüksek ve oyun kurucu stoper yeteneğine sahip.Ancak top alıp gidecek adam olmayınca o da topu şişirmek zorunda kaldı.
Cristian ve Selçuk düz oyuncular, oyunu dikine oynamaktan ziyade , enine oyunu açacak paslar atabilirler ancak.Kanatlarda da hareket olmayınca kendi aralarında boş pas yapıp durdular.
Alex , Emre olmayınca sorumluluk alıp orta sahaya gelerek topu ileriye taşıması gerekirdi.Bunu yapmayınca takım organize olamadı.

Peki , Aykut Kocaman ne yapabilirdi?
- Alex'in yerine Özer'i oynatabilirdi.Özer orta sahaya gelip topu ileriye taşıyan bir oyuncu.
- Cristian-Selçuk ikilisinden biri yerine Mehmet-Özer ikilisinden birini oynatıp sağ kanada yine bu ikiliden diğerini oynatabilirdi.
2. maç için kilit oyuncular : Niang,Özer,Mehmet,Stoch

2. maçta Paok takımı muhtemelen kapanacaktır.Niang'ın sırtı dönük duvar olma ve Mehmet,Stoch,Özer'in defans arkasına verkaç özelliğinden yararlanılırsa Paok defansını açmak daha kolay olacaktır.Kadro olarak ise şöyle bir kadro sahaya sürülebilir :




Fenerbahçe iyiye gidiyor

Hazırlık maçlarına , Young Boys maçlarına ve Antalyaspor maçının 2. yarısına baktığımızda (İlk yarı Antalya futbol adına hiç bir şey yapmadı.) Fenerbahçenin günden güne daha iyiye gittiğini görmekteyiz. 6 yada 7. haftada Fenerbahçe , Aykut Kocaman'ın istediği futbolu oynamaya başlayacaktır(en azından öyle olmalı).Burada önemli olan o haftaya kadar mümkün olduğu kadar az puan kaybı yaşamak.

0 yorum:

Yorum Gönder