” Futbol asla sadece futbol değildir, o öyle bir işlevi olabilecek güçtür ki , ancak o gücü anlayabilecek duyarlı, olgun yandaşlar ve sporcularla doğru ve etkin olabilecek, bu özelliklerini toplumsal fayda unsuru olarak da kullanabilecektir.Futbol da ” Savaşa Hayır” demelidir, diyebilmelidir ve dediğinin arkasında durmalıdır.Mücadelesini sahada bırakırken , ebedi dostluğunu barışın uğrunda saha dışına taşıyabilmelidir.Hemde onu bu yolda baltalamaya çalışan birçok düşmana rağmen.Futbol bir güzelliktir.Güzellikleri çirkin kılmak için gösterilen çabaların bir parçası olmayan futbol sever sayısının ve etkinliğinin artması dileğiyle bu yazımı statlardan ” Savaşa Hayır” diye haykırmış tüm sporseverlere ithaf ediyorum."

Simon Kuper

30 Ağustos 2010 Pazartesi

Fenerbahçe:4-2:Manisaspor

Maç kadrosunu görünce Aykut Kocaman hakkındaki iyimser görüşlerim kat be kat arttı.Yıllar yıllar sonra Fenerbahçe'nin ilk 11'inde 2 tane PAF(A2) takımı oyuncusu vardı ; Mert Günok ve Okan Alkan.Mert belki zorunluluktan oynuyordu ama Okan bir tercihti.Bundan önce Bekir,Önder gibi stoperden bozma isimler denenmişti o bölgede Aykut Kocaman'dan önce ve Aykut Kocaman'ın ilk zamanlarında.

Gençleri bir kenara bırakıp kadroların bütününe bakacak olursak ;

Fenerbahçe'de geçtiğimiz maçlarda ruh gibi gezinen A.Santos kesik yemişti ve Caner oynuyordu.Geriye kalan kurguyu ise bozmamıştı.Manisaspor ise klasik 11'iyle sahadaydı.Bucaspordan alınan genç Bekir yerine Yiğit İncedemir oynasaydı daha iyi olabilirdi Manisaspor adına.

Maçın ilk yarısında futbol adına söylenebilecek hiç bir şey yok desek yeridir.Fenerbahçe topa sahipti ama kaleye gitsem mi gitmesem mi şeklinde bir görüntü çiziyordu .Okan'ın muhteşem gayreti ve Manisaspor kalecisi İlker Avcıbay'ın asistiyle gelen golden sonra Fenerbahçe sorunun cevabını buldu ve kaleye gitmemeye karar verdi.Manisaspor da pres yapsam mı yapmasam mı arasında kaldı , cevabı bir türlü bulamayınca ilk yarı top çevirmelerle geçti.

Peki neydi bu maçın ilk yarısını bu kadar sıkıcı kalan.Fenerbahçe 1 hafta önce Trabzonspor'la topun bir o kalede bir bu kalede olduğu yani ciğer bitirici bir maç yaptı.Daha sonra hafta içinde PAOK ile 120 dakikalık bir maç yaptı.Bu 2 maçtanda yenik çıkınca Fenerbahçe hem fiziksel hem zihinsel olarak yorgun düştü.Özellikle 2 kanat oyuncusu Stoch ve Mehmet Topuz'da bu yorgunluk net bir şekilde gözlendi.

2. yarı da çok şükür ki Manisaspor golü ve gol sonrası atakları geldi.Böylece Fenerbahçe kendine geldi ve maçı kazanmak için atak yapmasının gerekli olduğunu anladı.Ki bu ataklardan birinde kazanılan serbest vuruş sonucunda Lugano'nun özlediğimiz müthiş kafa gollerinden biri geldi.

Aykut Kocaman'da gördü geçen maçın yıldızları Mehmet ve Stoch'taki yorgunluğu ve bu 2 oyuncuyu çıkarıp yerine Dia-Özer ikilisini aldı.Bu 2 değişiklik takıma büyük katkı sağladı.Çünkü Fenerbahçe kanatlardan gelemiyordu ve kanatlara dinamik oyuncu gelince bu sorun çözüldü.Ve daha sonra Okan'ın müthiş ortası sonucu Niang'ın kendisini Niang yapan gollerinden biri geldi.Daha sonra Caner'in müthiş pası sonucunda Niang'ı Niang yapan gollerden bir başkası geldi.Simpson'un golü ise skor tabelasını değiştirmekten ve Fenerbahçe'nin defans rezilliğini göstermekten başka hiç bir işe yaramadı.

Daha önceki yazımda Fenerbahçe'nin bir revizyonda olduğunu ve bu revizyon sırasında minimum hasar görmeleri gerektiğini yazmıştım.Ama Fenerbahçe Avrupa'da alacağı maksimum darbeyi aldı.Şimdi yapılması gereken bu darbenin psikolojik etkilerinden kurtulup lige odaklanmak olacak.

Gelelim gözüme çarpan performanslara :

Hüseyin Tok : Bütün maç boyunca Niang ile boğuştu.Çok zor bir iş başardı.Daha erken sarı kart görmesi gerekirdi.Yaptığı fauller çok akıllıca ve yerindeydi.

Nizamettin Çalışkan : Çok yetenekli bir oyuncu.Orta sahada topa çok iyi yön veriyor.Manisaspor için gerçektende Sezer'den sonra çok yerinde bir isim.

Mert Günok : Top Fenerbahçe'nin kalesine çok az geldi ama öz geldi , bu toplarda hep başarılı oldu , gollerde hiç hatası yoktu.

Caner Erkin : Her ne kadar gerçek mevkisi sol kanat olsa da ben sol bekte daha başarılı olacağını düşünüyorum.Topla ne kadar az haşır neşir olursa o kadar etkili oluyor.Adam geçmede zayıf olduğu için sol kanatta çok top kaybediyor.

Mamadou Niang : Ne kadar çok top gelirse kendisine o kadar çok etkili oluyor.Bitirici vuruşları etkileyici.Fenerbahçeli kanat oyuncuları artık rahatlıkla orta yapabilecekler çünkü içeride topa kafa vurup gol yapabilecek biri var!

ve tabii ki son olarak

Okan Alkan : Muhteşem bir yetenek.Gökhan'dan daha iyi olduğu yönleri bile var ; ortaları ve adam eksiltmesi.Gökhan gibi topla dribling yaparken topu ayağından açmıyor , top sanki ayağına yapışıyor.Çok kıvrak ve teknik.Ama fiziksel olarak çok zayıf , zamanla gelişecektir.Ayrıca futbola başladığında sağ açık olduğu için Gökhan ile arka arkaya oynayabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder