” Futbol asla sadece futbol değildir, o öyle bir işlevi olabilecek güçtür ki , ancak o gücü anlayabilecek duyarlı, olgun yandaşlar ve sporcularla doğru ve etkin olabilecek, bu özelliklerini toplumsal fayda unsuru olarak da kullanabilecektir.Futbol da ” Savaşa Hayır” demelidir, diyebilmelidir ve dediğinin arkasında durmalıdır.Mücadelesini sahada bırakırken , ebedi dostluğunu barışın uğrunda saha dışına taşıyabilmelidir.Hemde onu bu yolda baltalamaya çalışan birçok düşmana rağmen.Futbol bir güzelliktir.Güzellikleri çirkin kılmak için gösterilen çabaların bir parçası olmayan futbol sever sayısının ve etkinliğinin artması dileğiyle bu yazımı statlardan ” Savaşa Hayır” diye haykırmış tüm sporseverlere ithaf ediyorum."

Simon Kuper

11 Ağustos 2011 Perşembe

Süper Lig'de Mor Menekşe



Bir Ordulu olarak merakla bekledim dünkü Ankaragücü maçını, bir çok flaş transfer yapan Orduspor'u, saçma hazırlık maçlarında kimlerin oynadığı belli olmayan çakma Orduspor'u değil gerçek Orduspor'u izlemek için.

Maça kısaca değinmek gerekirse, ilk 10 dakika ve son 20 dakika haricinde Orduspor bu ligde bir şeyler yapacakmış izlenimi verdi bana. Özellikle belli anlardaki yoğun tek pas trafiği, bir çok transfer yapmış, lige yeni yükselmiş bir takımdan ziyade, oturmuş kadrosuyla 3-4. senesine giren takım izlenimi verdi ekran başındakilere.

Ancak takım savunmasında ciddi zaaflar var. Aslında bu birbirleriyle yeni oynayan oyuncuların çokluğu nedeniyle normal bir durum ama, kadroyu takım savunması konusunda kaynaştırmak için Metin Diyadin'in çokça çaba harcaması gerekiyor. Eğer ligler öngörülen tarihte başlamış olsaydı ve ligin ilk maçında Orduspor; Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ya da Trabzonspor'dan biriyle karşılaşmış olsaydı, kalelerinde 3 ya da 4 gol yemeleri kuvvetle muhtemeldi. Hücumda ise hızlı bir oyun var. İbrahim Şahin istekli ama yetersiz geldi bana. Hantal bir görünümdeydi.






Yaklaşık 14 transfer var Orduspor'da ve bunların hepsi de önemli isimler. Kısa kısa değerlendirmek istiyorum ;

Saso Fornezzi : Ağır bir eleştiri olabilir ama bence çok gereksiz bir transfer. Yabancı sınırını da göz önüne alırsak Fevzi zaten yeterli bir kaleciydi.

Miguel Garcia : Gökhan gönül kıvamında, bek oynamasına rağmen takımını hücuma kaldırabilecek bir oyuncu. Tecrübesiyle birlikte bu sezon ligde çok dikkat çeker.

Gosso : Monaco ve Fildişi Sahili kariyerini görünce insanda güven oluşuyor ancak bekleyip görmek lazım. Orta sahada savunmayı toprlayabilirse yararlı olur.

Banahene : Soru işaretleri var bu oyuncuda elbetteki. Yeterli mi görmek lazım.

Zijler : Hızlı bir oyuncu, istekli ama Ribeiro'dan formayı kapamaz görüşündeyim, bu şekilde de onu da gereksiz buldum.

Yalçın Ayhan : Bana göre çok iyi bir transfer. Türk stoper açısından nokta transfer bile diyebilirim. Ankaragücü maçında da bana güven verdi.

Hakan Özmert-Onur Tuncer : İki oyuncuyu birlikte yazdım çünkü ikisi de aynı tipte oyuncular, yerli rotasyonu açısından ikisi de yararlı olur, tereddüt etmeden ilk 11'e koyabileceğiniz futbolculardan.

Ribeiro : Ofansif anlamda yetenekli bir oyuncu. Ama 4-3-3 futbolcusu, savunmaya yardım etmiyor. Bunun sıkıntısı Ankaragücü maçında yaşandı.

Dalmat : Garcia-Dalmat ikilisi sağ kanatta bu sene çok acı çektirir rakiplere. Her pozisyonda orta şansını yaratıp iyi toplar kesmesi gerçekten etkileyici ve zor bir özellik.

Nickenig : Duyumlara göre "kasap" tabirinde bir oyuncu. Yalçın ile anlaşabilirse elbette ki yararlı olur.

Culio : Takımın orta sahasında "beyin" görevi verecek sanırsam Metin Hoca. Tekniği yüksek mücadeleci bir oyuncu, kesinlikle takımı ileriye taşıyacaktır.

Abdurrahman Dereli-Murat Kalkan : Sağ bek ve sol bek rotasyonları açısından yapılan transferler. Kadro derinliği için olumlu bir hareket.

Bu 14 transfere rağmen bir 15. ye hala ihtiyaç var ki o da forvet. Yerli bir forvet bulunabilirse Orduspor'u iyi bir sezon bekliyor.

Ancak çok fazla yabancı transferi var ve bu ilk 11'i kurarken zorluk çıkartıyor. Beklediğim 11 ise :

Fevzi- Miguel Garcia, Yalçın, Numan, Selçuk, Hakan, Gosso, Culio, Dalmat, Ribeiro, Transfer(Yabancı)

Yerli transfer yapılırsa ya da İbrahim Şahin oynarsa, Numan'ın yerine Nickenig oynayabilir. Ancak bu yabancı rotasyonunda benim kafamda Fornezzi'ye maalesef ki -iyi bir kaleci de olsa- yer yok.

0 yorum:

Yorum Gönder